facebook instagram arrow-left

Systrarna Olby

Kerstin och Tina

Företaget grundades 1980 av systrarna Kerstin och Tina Olby. Deras affärsidé var att formge, utveckla och producera möbler för hemmiljö och offentlig miljö. De arbetade efter riktlinjerna hög kvalité, god funktion och tilltalande form. Diskreta möbler som inte tog över sin omgivning och tidlösa för att ge möblerna lång livslängd. Lågmäld form och genomtänkta funktioner kombinerades med traditionell yrkes­ och materialkunskap. De arbetade gärna med naturmaterial, vilket gav lång livslängd och möbler som bara blir vackrare med åren.

Möbelarkitektens filosofi

Kerstin Olby har skapat en imponerande kollektion av moderna svensktillverkade möbler sedan 1980. Hon föredrar att kalla sig möbelarkitekt istället för designer, som ofta förknippas med trendigare och ibland överarbetade produkter. Design behöver inte vara något trendigt som sätts på piedestal, utan en del av livet. Livet är komplicerat nog, varför göra det svårare med ogenomtänkta och kortlivade möbler? Möbler ska förenkla och underlätta vardagen. Därför ställer Kerstin krav på material, sammansättningar och ytbehandlingar, som ska vara lätta att sköta, samtidigt som de blir vackrare med åren. De ska tåla både ögats och handens slitage.

Inspirationen hämtar Kerstin både från Asien och Orienten, men även från England och USA, vilket ofta framgår av möblernas namn. Att förnya gamla möbelformer är heller inte främmande för henne. Det är fascinerande hur lite som måste förändras eller tillföras för att få en möbel som känns modern. ”Det jag gör måste kännas rätt för mig själv. Jag tycker att jag har lyckats när människor känner lust att känna på möblerna”, säger Kerstin Olby.

Tinas kvalitet

Tina Olby har byggt upp och drivit verkstaden i Skövde. Hennes förmåga att förstå, hantera och skapa av trä är orsaken till den höga och fina kvaliteten som Olby är kända för. Hon skapar harmoni i möblerna med hjälp av ådringar och medvetna materialval. ­­