facebook instagram arrow-left

Systrarna Olby

Kerstin och Tina

Företaget grundades 1980 av systrarna Kerstin och Tina Olby. Deras affärsidé var att formge, utveckla och producera möbler för hemmiljö och offentlig miljö. De arbetade efter riktlinjerna hög kvalité, god funktion och tilltalande form. Diskreta möbler som inte tog över sin omgivning och tidlösa för att ge möblerna lång livslängd. Lågmäld form och genomtänkta funktioner kombinerades med traditionell yrkes- och materialkunskap. De arbetade gärna med naturmaterial, vilket gav lång livslängd och möbler som bara skulle bli vackrare med åren.

Kerstin Olby

”Jag har lyckats när människor känner lust att känna på möblerna”

Kerstin Olby har skapat en imponerande kollektion av moderna svensktillverkade möbler sedan 1980. Hon föredrar att kalla sig möbelarkitekt istället för designer, som ofta förknippas med trendigare och ibland överarbetade produkter. ”Design behöver inte vara något trendigt som sätts på piedestal, utan en del av livet. Livet är komplicerat nog, varför göra det svårare med ogenomtänkta och kortlivade möbler?” Möbler ska förenkla och underlätta vardagen. Därför ställer Kerstin krav på material, sammansättningar och ytbehandlingar, som ska vara lätta att sköta, samtidigt som de blir vackrare med åren. De ska tåla både ögats och handens slitage.

Inspirationen hämtar Kerstin från Asien och Orienten, men även från England och USA. Att förnya gamla möbelformer är heller inte främmande för henne. Det är fascinerande hur lite som måste förändras eller tillföras för att få en möbel att kännas mer modern. ”Det jag gör måste kännas rätt för mig själv. Jag tycker att jag har lyckats när människor känner lust att känna på möblerna”, säger Kerstin Olby.

Kerstin avslutade sin karriär som Professor i Möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet.

 

Tina Olby

”Jobbet i verksta ́n var en livsstil. Vi behövde inga fritidsintressen, vi hade ett så roligt jobb.”

Tina Olby startade snickarverkstad 1977 i Lerdala utanför Skövde. Sedan dess har det kommit att prägla hennes liv. Företaget hette från början Trätina men bytte efter ett antal år namn till Olby Design. Men namnet Trätina har hängt kvar och fortfarande i dag tituleras hon så. Tina byggde upp och drev verksta ́n i Lerdala och 1996 flyttades den till centrala Skövde för att få större lokaler och därmed kunna utöka mängden möbler som producerades. Hennes förmåga att förstå, hantera och skapa av trä är orsaken till den höga och fina kvaliteten som Olby är kända för. Hon har tillsammans med Kerstin skapat en harmonisk möbelkollektion med hjälp av medvetna materialval, kunskap om materialet som används och vackra och starka sammanfogningar.

Senaste åren har Tina kämpat för att företaget skulle få leva vidare även om hon skulle kliva av karriären som möbelsnickare. Hon har varit tålmodig och ihärdig och sommaren 2017 såldes företaget och får därmed leva vidare. I delvis ny tappning men med tydlig förankring i Tina och Kerstins anda.

Grundades 1980

Tina och Kerstin grundade Trätina 18 dec. år 1980. Tina hade påbörjat sin sjuksköterskeutbildning och Kerstin hade ett bra lärarjobb. De började snickra möbler för skojs skull men lusten för möbelproduktion och tron på ett eget företag blev så stor att de valde att satsa fullt ut och lämna trygga yrken för att bli egna företagare.

Snickeriet i Lerdala

I snickeriet i Lerdala gjorde de både nyproduktioner men även en hel del möbelrenoveringar. De båda hjälptes åt med det mesta men Kerstin kom att bli ansvarig för formgivningen och Tina för produktionen. De anslöt sig till Svenska Slöjdare och började ställa ut sina möbler och intresset på marknaden växte sig större och större.

Material från naturen

Tina och Kerstin har alltid använt mycket material från trakten när de tillverkat sina möbler. Bl.a. har de tagit tillvara på träd som fällts runt omkring och ibland även torkat själva till perfekt möbelvirke. Kalkstenen från Thorsbergs stenhuggeri på Kinnekulle va de tidiga med att använda och den finns på möblerna än idag, flera decennier senare.

Sagerska palatset

Möblerna syntes allt mer på olika utställningar och Kerstin prisades om och om igen för sin formgivning. Möblerna blev mer exklusiva och bland annat fick Tina och Kerstin möjligheten att tillverka och leverera möbler till Sagerska palatset. Vitrinskåp, sideboards, matbord och skrivbord var några av de möbler som fick se Sagerska palatset från insidan.

Villa Olby

Thorsten Askergren är arkitekten bakom Villa Olby, Kerstins hem. Kerstin fungerade som byggledare och allting tillverkades i systrarnas snickeri. Varenda planka torkades, sågades, hyvlades och slipades i Lerdala där även huset byggdes. De utgick från träets egenskaper och var mycket noggranna i varenda detalj på huset och vilket fantastiskt hus det blev!