facebook instagram arrow-left

Materialkunskap

Lär dig mer om materialet på din möbel

Trä

Träkollektionen 2018 består av nio olika alternativ som alla har en lackad yta. Denna yta är underhållsfri och står till största del emot fett och smuts i många år framöver. Dock finns risk för att lacken skavs bort om möbeln får ett slags eller vid slitningar på kanter och hörn. På de träfärgade ytorna märks detta inte men på de målade ytorna blir det mer påtagligt.


Såpat trä blir allt vackrare och tåligare med åren om det sköts rätt från början. Såpade bordsytor bör såpas en gång i veckan till en början medan ytor med mindre slitage kan såpas mer sällan. Gör det till en smidig process och byt ut rengöringsmedlet på en trasa när du städar till såpblandningen på en schotch brite vit. Så här gör du:

Blanda 1/3 såpflingor med 2/3 varmt vatten i en glasburk. Låt blandningen stå tills flingorna löst sig helt. Blanda 1 msk av denna såplösning med ca 7 dl kallt vatten. Torka eller skura med en nylonsvamp, exempelvis Schotch Brite, i träets riktning. Eftertorka med ljummet vatten och trasa. Fettfläckar kan vara svåra att få bort vid första försöket men brukar försvinna andra gången. OBS! För stark såplösning kan missfärga träet. För att få ett vitare och ljusare resultat kan man använda vitpigmenterade såpflingor. 


Oljat trä gör att möbeln mörknar något och det gula pigmentet i trät träder fram. En oljad möbel måste oljas in regelbundet, ett par gånger första året och därefter en gång per år eller innan trät på möbeln börjar torka. Detta beror på i vilken miljö möbeln står. I direkt solljus försvinner oljan ur trät betydligt fortare än om den står långt från ett fönster. Så här gör du:

Blanda 30-50% linolja med 50-70% lacknafta eller terpentin, finns hos färghandeln. Oljeblandningen stryks på ytan med hjälp av t.ex. en vit bomullstrasa. Låt torka 5 minuter och torka sedan bort överflödig olja med hushållspapper eller bomullstrasa. OBS! Trasor och papper kan självantända. Bränn eller lägg i glasburk med tättslutande lock. Använd såpa vid daglig avtorkning. Svåra fläckar slipas längs ådringen och oljas. Lägg ej textilier t ex dukar eller sängkläder direkt mot nyoljat trä. Textilier suger åt sig olja och kan missfärgas.


Hårdvaxat trä ger en slitstark och vacker yta där träets naturliga karaktär bevaras. Ytan blir vatten- och smutsavvisande och därmed mycket tålig mot spill. När trät börjar tappa sin motståndskraft är det dags att vaxa om möbeln. Vi använder Osmos produkter. Så här gör du:

Slipa av ytorna lite lätt. Önskas en liten färgton på möbeln så väljer du ett dekorvax som du stryker på möbeln i ett tunt lager (t.ex. vit OSMO nr 3111) med en microfibertrasa eller annan trasa som inte luddar. Önskar du mer färgton applicerar du ett till lager dekorvax med minst 1 dygns torktid emellan. För att få den slitstarka ytan igen stryker du som avslutning på ett tunt lager av hårdvaxolja, t.ex. nr. 3062. Låt torka i ca ett dygn.


Önskar du få hjälp med underhåll/renovering av ytorna på din möbel tar vi gärna emot den i vår verkstad i Skövde. Vi hjälper flera möbler varje år till ett längre liv. Kontakta oss för mer info.

 

Sten

Kalkstenen till våra möbler bryts av Thorsbergs Stenhuggeri på Kinnekulle, 5 mil från vår fabrik i Skövde. Även Graniten köper vi från Thorsbergs.

Kalkstenen är ett naturmaterial med förhållandevis stora porer. Olikheter i struktur, ådring och färgnyanser gör materialet levande och otroligt vackert. Den är inte helt motståndskraftig mot fett och smuts och direkt känslig mot syror. Den behöver därför impregneras men under kalkstenens långa livslängd för man förbereda sig på att en och annan fläck kommer lämna spår.  Den kalkstensskivan som ligger på din möbel när du köper den från oss är alltid impregnerad med stentvål. Stentvålen är helt fettfri vilket hjälper möbeln att bevara sin naturliga färg men ändå täppa igen porerna något. Detta måste underhållas. Städar man skivan med medel innehållande fett kommer den bli mörkare med tiden.


Svart Granit

 

 

Textil

Ulltyget som finns i vår kollektion är tillverkat av 100% ull. Ulltyger innehåller alltid mer eller mindre överskottsfibrer kan därför i någon mån bilda noppor. Använd en noppmaskin för att skära bort nopporna. De flesta av våra möbler har fast klädsel vilket innebär att den inte går att ta bort men har du avtagbar klädsel på din möbel och vill tvätta den så är det kemtvätt. Ulltyger är väldigt förlåtande mot fläckar, men får du en fläck på din klädsel finns chans att få bort den, viktigt att du agerar fort. Här följer några tips på hur du kan agera vid olika typer av fläckar. OBS! Detta är enbart tips och vi tar inget ansvar för eventuella skador vid fläckborttagning.

  • Blod: Ta omedelbart bort det som inte sugits in i tyget. Sen blöter du fläcken och det måste göras med kallt vatten annars koagulerar blodet och det blir svårare att ta bort. Se till att fläcken får vara våt under en stund så att så mycket av blodet släpper. Gnugga sedan mycket försiktigt med en luddfri trasa med kallt vatten och lite såpa/diskmedel. 
  • Bläck: Droppa handsprit på fläcken och försök sedan att suga upp det med en absorberande trasa.
  • Vätska: Spiller du en större mängd vätska på din möbel tipsar vi om att pudra på rikligt med potatismjöl direkt på tyget. Låt det sedan ligga i 0,5-1 dygn för att verkligen suga upp all vätska och torka. Dammsug sedan bort allt potatismjöl. 
  • Dålig lukt: Det finns enzym-sprayer som tar bort dålig lukt som har någon form av biologisk orsak.

Lädret vi har i vår kollektion är av typen semi-anilin vilket innebär att det har en lite skyddande yta och står emot smut och fläckar bättre än vad ett anilin (naturläder) gör. För noggrann rengöring, 1-2 ggr/år, använd skummet från tvålflingor rörda i varmt vatten. Applicera skummet med en torr, mjuk duk och minimera kontakten med vatten. Undvik bar tvål, sadeltvål, läderrenare, hushållsrengöringsmedel eller kemiska produkter. Skydda mot direkt solljus, överdriven värme och skarpa föremål.


Fårskinnet kräver inget underhåll. Vi använder oss av både färgade fårskinn från Australien och naturliga fårskinn från Sverige. De svenska fårskinnen slits betydligt fortare och därför klär vi normalt inte våra fåtöljer med det då det är en möbel som det normalt sits i mycket och möbeln kan bli ful och sliten redan efter 1-2 år. Det australiensiska fårskinnet är betydligt tjockare och tätare och slits därmed inte lika fort. När du upplever att fårskinnet håller på att ”ta slut” är du välkommen att höra av dig så kan vi hjälpa till med en renovering.