facebook instagram arrow-left

Materialkunskap

Lär dig mer om materialet på din möbel

Trä

Träkollektionen 2019 består av nio olika alternativ med olika typer av ytbehandling.


Lackade träytor

Om du väljer en möbel med en lackad träyta innebär det att den till största del står emot fett och smuts i många år framöver utan att du behöver göra något speciellt underhåll. I kombination med lacken har både asken, eken och valnöten pigmenterats en aning för att få en fräschare ton/kulör under en längre tid. På bordsytor lägger vi alltid ett lager extra. Torrtorka helst möbeln men om våttorkning krävs använd vatten och t.ex. gul såpa, var noggrann med att möbeln torkar snabbt efter. Undvik starka rengöringsprodukter. När lacken på möbeln efter många års användning känns utnött nns möjlighet att slipa bort den gamla och applicera en ny ytbehandling.


Hårdvaxat trä 

En möbel med en hårdvaxad träyta får en slitstark och vacker yta där träets naturliga karaktär bevaras. Ytan blir vatten- och smutsavvisande och därmed mycket tålig mot spill. När trät börjar tappa sin motståndskraft är det dags för dig att vaxa om möbeln. Testa med en droppe vatten, suger den in är det dags för underhåll. Vi använder Osmos produkter.

Så här gör du:
Slipa av ytorna lätt med t.ex. 180-240-papper. Önskas en färgton på möbeln använder du Osmo Dekorvax som stryks på ytorna i ett tunt lager (t.ex. vit nr 3111) med en luddfri trasa till exempel micro bertrasa, torka av överflödet så att du får en jämn yta. Önskar du mer färgton appliceras ett lager till med dekorvax med minst 1 dygns torktid emellan. För att få den slitstarka ytan igen stryker du alltid som avslutning på ett tunt lager av Osmo hårdvaxolja, t.ex. nr. 3062. Låt torka i ca ett dygn.


Oljat trä 

Har du en möbel med en oljad träyta bör du torrtorka den men krävs våttorkning använd sparsamt med vatten och gul såpa. En oljad möbel måste oljas in regelbundet, ett par gånger första året och därefter en gång per år eller innan träet på möbeln börjar torka. I direkt solljus går oljan ur trät betydligt fortare än om den står långt från ett fönster.

Så här gör du:
Blanda 30-50% kokt linolja med 50-70% lacknafta eller terpentin, finns hos färghandeln. Oljeblandningen stryks på ytan med hjälp av en luddfri trasa. Låt torka 5 minuter och torka bort över ödig olja med luddfritt hushållspapper, låt möbeln torka ett dygn. OBS! Trasor och papper kan självantända, vät därför alltid och lägg i tätslutande burk. Svåra fläckar slipas längs ådringen och oljas. Lägg ej textilier t.ex. dukar eller sängkläder direkt mot nyoljat trä. Textilier suger åt sig olja och kan missfärgas.


Såpat trä 

Om du har en möbel  med en såpad träyta  blir träet allt vackrare och tåligare med åren om det sköts rätt från början. Såpade bordsytor bör såpas en gång i veckan till en början medan ytor med mindre slitage kan såpas mer sällan. Gör det till en smidig process och byt ut rengöringsmedlet på en trasa när du städar till såpblandningen på en schotch brite vit.

Så här gör du:
Blanda 1/3 såpflingor med 2/3 varmt vatten i en glasburk. Låt blandningen stå tills flingorna löst sig helt. Blanda 1 msk av denna såplösning med ca 10 dl kallt vatten. Torka eller skura i träets riktning. Eftertorka med ljummet vatten och trasa. Fettfläckar kan vara svåra att få bort vid första försöket men brukar försvinna andra gången. OBS! För stark såplösning kan missfärga träet. För att få ett vitare och ljusare resultat kan vitpigmenterade såpflingor/såpa användas.


Önskar du få hjälp med underhåll/renovering av ytorna på din möbel tar vi gärna emot den i vår verkstad i Skövde. Vi hjälper flera möbler varje år till ett längre liv. Kontakta oss för mer info.

 

Sten

Kalksten från Kinnekulle

Kalkstenen på din möbel från oss har brutits av Thorsbergs Stenhuggeri ur Kinnekulleberget, 5 mil från vår fabrik i Skövde. Den har olikheter i struktur och färgnyans och med fossila inslag som vittnar om historien. Den är behandlad med stentvål när du får den av oss. Stentvålen har reagerat med kalken och givit en vatten- och smutsavvisande yta. Kalkstenen är, trots behandlingen, inte 100% motståndskraftig mot smuts och direkt känslig mot fett och syror. Under kalkstenens långa livslängd får man förbereda sig på att en och annan fläck kommer lämna spår. Mindre fettfläckar vandrar med tiden in i stenens naturliga yta. Får du citron eller annan syra på stenen bör du snabbt torka upp det med fuktig trasa. Annars rekommenderas torrtorkning så mycket som möjligt.

Underhåll:
Använd torrtorkning till vardags och använd med fördel olika former av underlägg när du ställer föremål på skivan som kan komma att lämna fläckar. Ca en gång om året rekommenderar vi att du torkar av skivan med en blandning av 1 msk gul såpa och 5 dl vatten då såpblandningen ger ett visst skydd mot smuts. Detta kan du även använda då vätande rengöring krävs. Används vätande rengöring med såpa till vardags kan stenen mörkna något. Undvik kemiska rengöringsmedel.
Hyvlad kalksten

Skulle din hyvlade kalksten dragit åt sig större mängder fett kan du använda avfettning (t.ex.MC-power bilavfettning) vilket då löser fettet. Därefter är det viktigt att efterbehandla och torka av stenen med den gula såpan eller tvållösning för att bygga upp ett skydd igen. Ger du dig på en avfettningsprocess uppmanar vi till försiktighet med tanke på hälsa och miljö.


Svart Granit 

Svart granit är motståndskraftig mot både kemisk och mekanisk påverkan och tål sura medel med pH-värde lägre än 7. Den är uppbyggd av hårda silikatmineral och ytan klarar slitaget i o entlig miljö. Den behöver inte särskilt mycket underhåll men nner du att den känns torr och livlös efter en tids användning kan du oljebehandla den.

Gör så här
Rengör först ytan från damm och smuts med vatten och gul såpa. Därefter påför du ett tunt lager med en blandning av 30% kokt linolja och 70% lacknafta, torka av överskottet av olja med luddfritt hushållspapper. Låt torka i minst ett dygn.
Kokt linolja nns i färghandeln.

 

 

Textil

Ulltyget som finns i vår kollektion är tillverkat av 100% ull. Ulltyger innehåller alltid mer eller mindre överskottsfibrer och kan därför i någon mån bilda noppor. Använd en noppmaskin för att skära bort nopporna. De flesta av våra möbler har fast klädsel vilket innebär att den inte går att ta bort men har du avtagbar klädsel på din möbel och vill tvätta den så är det kemtvätt. Ulltyger är väldigt förlåtande mot fläckar, men får du en fläck på din klädsel finns chans att få bort den, viktigt att du agerar fort. Det finns inga tips som är helt ultimata för allt beror på omständigheter och material. Men här har vi samlat några tips på hur du kan agera vid olika typer av fläckar. OBS! Detta är enbart tips och vi tar inget ansvar för eventuella skador vid fläckborttagning. Hantera fläckborttagningen varsamt och med tålamod.

  • Blod: Ta omedelbart bort det som inte sugits in i tyget med t.ex. hushållspapper. Sen blöter du fläcken och det måste göras med kallt vatten annars koagulerar blodet och det blir svårare att ta bort. Se till att fläcken får vara våt under en stund så att så mycket av blodet släpper. Gnugga sedan mycket försiktigt med en luddfri trasa med kallt vatten och lite såpa/diskmedel. 
  • Rött vin: Pudra omedelbart något vätskeabsorberande som t.ex. potatismjöl eller salt ganska rikligt på fläcken. Låt ligga en stund tills det absorberats ordentligt och dammsug sedan bort det. Skulle det finnas pigment kvar kan du försöka gå på med vatten och diskmedel och gnugga mycket försiktigt med en luddfri trasa. Kom ihåg att vara varsam och ha tålamod. . 
  • Bläck: Droppa handsprit på fläcken och försök sedan att suga upp det med en absorberande trasa.
  • Vätska: Spiller du en större mängd vätska på din möbel tipsar vi om att pudra på rikligt med potatismjöl direkt på tyget. Låt det sedan ligga i 0,5-1 dygn för att verkligen suga upp all vätska och torka. Dammsug sedan bort allt potatismjöl. 
  • Dålig lukt: Det finns enzym-sprayer som tar bort dålig lukt som har någon form av biologisk orsak.

Lädret vi har i vår kollektion är av typen semi-anilin vilket innebär att det har en lite skyddande yta och står emot smuts och fläckar mycket bättre än vad ett anilin (naturläder) gör. För noggrann rengöring, 1-2 ggr/år, använd skummet från tvålflingor rörda i varmt vatten. Applicera skummet med en torr, mjuk duk och minimera kontakten med vatten. Undvik bar tvål, sadeltvål, läderrenare, hushållsrengöringsmedel eller andra kemiska produkter. Skydda mot direkt solljus, överdriven värme och skarpa föremål.


Fårskinnet kräver inget underhåll. Vi använder oss av både färgade fårskinn från Australien och naturliga fårskinn från Sverige. De svenska fårskinnen slits betydligt fortare och därför klär vi normalt inte våra fåtöljer med det. Det är en möbel som det normalt sits i mycket och möbeln kan bli ful och sliten redan efter 1-2 år. Det australiensiska fårskinnet är betydligt tjockare och tätare och slits därmed inte lika fort. När du upplever att fårskinnet håller på att ”ta slut” är du välkommen att höra av dig så kan vi hjälpa till med en renovering.


Önskar du få hjälp med renovering av din möbel tar vi gärna emot den i vår verkstad i Skövde. Vi hjälper flera möbler varje år till ett längre liv. Kontakta oss för mer info.