facebook instagram arrow-left

Materialkunskap

Lär dig mer om materialet på din möbel

Trä

Träkollektionen 2018 består av nio olika alternativ som alla har en lackad yta. Denna yta är underhållsfri och står till största del emot fett och smuts i många år framöver. Den lacken vi använder på möblerna ger en, för att vara lack, skön och naturlig känsla på ytan. När lacken efter många års användande känns utnött finns möjlighet att slipa och applicera en ny ytbehandling.


Såpat trä blir allt vackrare och tåligare med åren om det sköts rätt från början. Såpade bordsytor bör såpas en gång i veckan till en början medan ytor med mindre slitage kan såpas mer sällan. Gör det till en smidig process och byt ut rengöringsmedlet på en trasa när du städar till såpblandningen på en schotch brite vit. Så här gör du:

Blanda 1/3 såpflingor med 2/3 varmt vatten i en glasburk. Låt blandningen stå tills flingorna löst sig helt. Blanda 1 msk av denna såplösning med ca 7 dl kallt vatten. Torka eller skura med en nylonsvamp, exempelvis Schotch Brite, i träets riktning. Eftertorka med ljummet vatten och trasa. Fettfläckar kan vara svåra att få bort vid första försöket men brukar försvinna andra gången. OBS! För stark såplösning kan missfärga träet. För att få ett vitare och ljusare resultat kan man använda vitpigmenterade såpflingor. 


Oljat trä gör att möbeln mörknar något och det gula pigmentet i trät träder fram. En oljad möbel måste oljas in regelbundet, ett par gånger första året och därefter en gång per år eller innan trät på möbeln börjar torka. Detta beror på i vilken miljö möbeln står. I direkt solljus försvinner oljan ur trät betydligt fortare än om den står långt från ett fönster. Så här gör du:

Blanda 30-50% linolja med 50-70% lacknafta eller terpentin, finns hos färghandeln. Oljeblandningen stryks på ytan med hjälp av t.ex. en vit bomullstrasa. Låt torka 5 minuter och torka sedan bort överflödig olja med hushållspapper eller bomullstrasa. OBS! Trasor och papper kan självantända. Vät trasan och lägg i glasburk med tättslutande lock. Använd såpa vid daglig avtorkning. Svåra fläckar slipas längs ådringen och oljas. Lägg ej textilier t ex dukar eller sängkläder direkt mot nyoljat trä. Textilier suger åt sig olja och kan missfärgas.


Hårdvaxat trä ger en slitstark och vacker yta där träets naturliga karaktär bevaras. Ytan blir vatten- och smutsavvisande och därmed mycket tålig mot spill. När trät börjar tappa sin motståndskraft är det dags att vaxa om möbeln. Vi använder Osmos produkter. Så här gör du:

Slipa av ytorna lite lätt. Önskas en liten färgton på möbeln så väljer du ett dekorvax som du stryker på möbeln i ett tunt lager (t.ex. vit OSMO nr 3111) med en microfibertrasa eller annan trasa som inte luddar. Önskar du mer färgton applicerar du ett till lager dekorvax med minst 1 dygns torktid emellan. För att få den slitstarka ytan igen stryker du som avslutning på ett tunt lager av hårdvaxolja, t.ex. nr. 3062. Låt torka i ca ett dygn.


Önskar du få hjälp med underhåll/renovering av ytorna på din möbel tar vi gärna emot den i vår verkstad i Skövde. Vi hjälper flera möbler varje år till ett längre liv. Kontakta oss för mer info.

 

Sten

Kalkstenen till våra möbler bryts av Thorsbergs Stenhuggeri på Kinnekulle, 5 mil från vår fabrik i Skövde. Även Graniten köper vi från Thorsbergs.

Kalkstenen har olikheter i struktur, ådring och färgnyanser som gör materialet levande och otroligt vackert. Den är inte helt motståndskraftig mot fett och smuts och direkt känslig mot syror. Den behöver därför impregneras men under kalkstenens långa livslängd får man förbereda sig på att en och annan fläck kommer lämna spår. Tänk på att syra och citron verkar frätande på sten och bör därför torkas upp snabbt med fuktig trasa. Annars rekommenderar vi torrtorkning så mycket som möjligt. Den kalkstensskivan som ligger på din möbel när du köper den från oss är alltid impregnerad med stentvål. Stentvålen är fettfri vilket hjälper möbeln att bevara sin naturliga färg men ändå täppa igen porerna något. Detta måste underhållas ca 1 gång/år. Städar man skivan med medel innehållande fett kommer den bli mörkare med tiden. Vi har testat bilavfettning (t.ex. MC-power) på den hyvlade kalkstenen när den har dragit åt sig större mängder fett vilket då löser fettet. Därefter är det väldigt viktigt att efterbehandla stenen med stentvålen för att bygga upp ett skydd igen. Skulle du ge dig på en avfettningsprocess uppmanar vi till försiktighet med tanke på hälsa och miljö, gör gärna detta utomhus på en plats där vattnet kan rinna ner i kontrollerade brunnar. 


Svart Granit är motståndskraftig mot både kemisk och mekanisk påverkan och tål sura medel med pH-värde lägre än 7. Den är uppbyggd av hårda silikatmineral och ytan klarar slitaget i offentlig miljö. Den behöver inte särskilt mycket underhåll men finner du att den känns torr och livlös efter en tids användning kan du oljebehandla den. Rengör först ytan och därefter påför du ett tunt lager med en blandning av 30% kokt linolja och 70% lacknafta, torka av överskottet av olja med luddfritt hushållspapper. Kokt linolja finns i färghandeln. 

 

 

Textil

Ulltyget som finns i vår kollektion är tillverkat av 100% ull. Ulltyger innehåller alltid mer eller mindre överskottsfibrer och kan därför i någon mån bilda noppor. Använd en noppmaskin för att skära bort nopporna. De flesta av våra möbler har fast klädsel vilket innebär att den inte går att ta bort men har du avtagbar klädsel på din möbel och vill tvätta den så är det kemtvätt. Ulltyger är väldigt förlåtande mot fläckar, men får du en fläck på din klädsel finns chans att få bort den, viktigt att du agerar fort. Det finns inga tips som är helt ultimata för allt beror på omständigheter och material. Men här har vi samlat några tips på hur du kan agera vid olika typer av fläckar. OBS! Detta är enbart tips och vi tar inget ansvar för eventuella skador vid fläckborttagning. Hantera fläckborttagningen varsamt och med tålamod.

  • Blod: Ta omedelbart bort det som inte sugits in i tyget med t.ex. hushållspapper. Sen blöter du fläcken och det måste göras med kallt vatten annars koagulerar blodet och det blir svårare att ta bort. Se till att fläcken får vara våt under en stund så att så mycket av blodet släpper. Gnugga sedan mycket försiktigt med en luddfri trasa med kallt vatten och lite såpa/diskmedel. 
  • Rött vin: Pudra omedelbart något vätskeabsorberande som t.ex. potatismjöl eller salt ganska rikligt på fläcken. Låt ligga en stund tills det absorberats ordentligt och dammsug sedan bort det. Skulle det finnas pigment kvar kan du försöka gå på med vatten och diskmedel och gnugga mycket försiktigt med en luddfri trasa. Kom ihåg att vara varsam och ha tålamod. . 
  • Bläck: Droppa handsprit på fläcken och försök sedan att suga upp det med en absorberande trasa.
  • Vätska: Spiller du en större mängd vätska på din möbel tipsar vi om att pudra på rikligt med potatismjöl direkt på tyget. Låt det sedan ligga i 0,5-1 dygn för att verkligen suga upp all vätska och torka. Dammsug sedan bort allt potatismjöl. 
  • Dålig lukt: Det finns enzym-sprayer som tar bort dålig lukt som har någon form av biologisk orsak.

Lädret vi har i vår kollektion är av typen semi-anilin vilket innebär att det har en lite skyddande yta och står emot smuts och fläckar mycket bättre än vad ett anilin (naturläder) gör. För noggrann rengöring, 1-2 ggr/år, använd skummet från tvålflingor rörda i varmt vatten. Applicera skummet med en torr, mjuk duk och minimera kontakten med vatten. Undvik bar tvål, sadeltvål, läderrenare, hushållsrengöringsmedel eller andra kemiska produkter. Skydda mot direkt solljus, överdriven värme och skarpa föremål.


Fårskinnet kräver inget underhåll. Vi använder oss av både färgade fårskinn från Australien och naturliga fårskinn från Sverige. De svenska fårskinnen slits betydligt fortare och därför klär vi normalt inte våra fåtöljer med det.Det är en möbel som det normalt sits i mycket och möbeln kan bli ful och sliten redan efter 1-2 år. Det australiensiska fårskinnet är betydligt tjockare och tätare och slits därmed inte lika fort. När du upplever att fårskinnet håller på att ”ta slut” är du välkommen att höra av dig så kan vi hjälpa till med en renovering.


Önskar du få hjälp med renovering av din möbel tar vi gärna emot den i vår verkstad i Skövde. Vi hjälper flera möbler varje år till ett längre liv. Kontakta oss för mer info.